Alla inlägg den 12 augusti 2011

Av madeleine karlsson - 12 augusti 2011 12:04

Hon öppnar köksskåpet, tar fram bakbunkarna som stått där utan att användas alldeles för länge. Upptäcker inget förrän äggen knäckts och de rinner ut ur en spricka på bunkens sida.

En suck och sedan, tänka om.

Att det alltid ska krångla. Hon inser att hon måste duscha, torka håret, åka till butiken och handla nya bunkar om det som hon förbereder ska kunna slutföras. Hon som tänkt gå runt i mjöliga kläder och otvättat hår tills allt hon måste göra faktiskt är gjort.

Som sagt, tänka om...


I det översta skåpet, högst upp, står en glasskål so hon endast kan nå genom att använda IKE-pallen. Med tungan i munnen lyckas hon krångla ner skålen. "Den har nog för låga kanter", tänker hon men har inget val. Tårtan ska bakas och med envisheten som sällskap så ska det nog gå.


Den ärvda vispen gör sitt jobb och smeten blir en smet till slut. I köket samsas smetkluttar, mjölspill och kakaodamm på väggar, bänkar och golv. Det ska väl synas att man bakar?


Av smetresterna, de som inte fick plats i formen gör hon muffins med jordgubbssylt och choklad. Det kanske blir gott? Vem vet. Dumt att kasta bort något som kan användas. Så återkommer hon till tankarna om bunken och just det, piroger skulle ju göras också. Smördeg eller jästdeg? Köttfärsfyllning, kanske skulle slänga ihop en limpa också?


Hon fyller 28 om ett par dagar, hon har svårt att hänga med. Var hon inte tolv nyss? Fick hon inte nyss barbies och nya My little pony- hästar i present? Hade hon inte barnkalas med negerbollar (ja man sade så på den tiden) och mammas marängtårta? Saft och kanelbullar?

Det var tydligen ganska många år sedan, inser hon och tänker tillbaka hur ungarna satt samlade runt köksbordet. Alla med gluggar mellan tänderna och svårigheter att knapra i sig hårda småkakor. Tårta gick bättre, bara att mosa i gommen. Skölja ner med saft och sedan ta emot den där sockerkicken som stärktes av godispåsen från fiskdammen.


Nu är hon vuxen, står i köket och inser att alla degbunkar är trasiga. Med mjöl i håret och kakaodamm på näsan googlar hon efter fler recept medan en tårtbotten gräddas i ugnen. Det luktar sött i hela lägenheten och än är hon bara 27...


 


 


 


 


 

Presentation


Förflyttad Eskilstunabo som nu mera samboskapar i Enköping.

Omröstning

Har du varit här förut?
 Jajjemensan!
 Aldrig!
 Inte en susning!

Fråga mig

6 besvarade frågor

Gästboken

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards