Direktlänk till inlägg 16 november 2011
Pajen är färdig och jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Den var pissenkel att göra, inte så många ingredienser men den blev så fruktansvärt liten!
Jag har inte speciellt stora händer och jag tog med en av dem på bilden så att ni skulle förstå att jag verkligen fick använda mig av den absolut minsta ugnsfasta formen jag kunde hitta. I receptet står det bara att man ska klä en pajform med degen. I vanliga fall brukar det stå angivna mått om pajdegen är beräknad till en mindre form. Nåväl, jag gjorde pajdegen och hällde den i en vanlig pajform. Det såg ut som ett skämt och blev i stort sätt bara några smulor på botten. Fick helt enkelt byta taktik! Valde den minsta formen och där i passade degen.
Jag skulle säga att den här pajen, i sitt originalrecept, räcker till fyra typ ganska normala portioner. Kanske räcker det till sex människor men då finns det absolut inget över för den som vill ta en gång till och det tycker ju jag är trist... Jag avskyr när det ser snålt ut. Nu var det ju tur att detta bara var ett så kallat provbak och att jag inte sagt till hela kompiskretsen att komma och äta paj för det hade ju inte räckt långt.
Jag har inte smakat på pajen ännu men doften av varma pepparkakor kan ju få vem som helst att mjukna och bli lite gottissugen. Chokladkrämen, som är fyllningen, var väldigt enkel att vispa ihop. Ja i princip så var allt med den här pajen enkelt, förutom att välja rätt form...
Om man skulle göra den här i en helt vanlig pajform som kanske räcker till ungefär 10 personer så får man nog tre eller fyrdubbla satsen. När pepparkakorna är krossade så ser det ganska mycket ut men så fort man blandar dem med det blöta så minskar volymen drastiskt... Jaja, här kommer receptet för er som vill baka en jätteliten men säkert god paj!
Pepparkakspaj med kanelchokladfyllning
Pajdeg:
250 g pepparkakor
4 msk smält smör
1 ägg
0,5 tsk salt
Fyllning:
200 g mörk choklad
1 msk mald kanel
1 dl grädde
3 äggulor
1 msk smält smör
1 krm salt
Krossa pepparkakorna i matberedaren, det går snabbast. Blanda ner smör, ägg och salt i pepparkakssmulorna så att det blir en deg. Tryck ut denna i en liten, liten, liten pajform och grädda i 175 grader i ungefär 10 minuter.
Smält chokladen över vattenbad, tillsätt övriga ingredienser under omrörning. Var noga med att röra hela tiden så att krämen inte spricker. När pajskalet kallnat häller du i chokladkrämen. Låt det hela svalna och servera sedan med grädde eller en liten, liten, liten kula glass.
Jag har hämtat receptet från tidningen Amelia Jul som finns ute i butikerna nu. (Det fanns jättemånga smarriga recept i den tidningen faktiskt. Kanske ska prova fler saker...)
Så fort solen börjar skina så börjar det även spritta i min kropp. Jag vill genast ge mig ut på en joggingrunda eller två. Svettas, må bra och andas frisk luft. Det är härligt och bra för min astma. I år är det precis likadant. Här om veckan kunde...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 | 9 | 10 |
11 | 12 |
13 |
|||
14 | 15 |
16 | 17 | 18 |
19 |
20 |
|||
21 | 22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 |
|||
28 | 29 | 30 |
|||||||
|