Alla inlägg den 23 september 2011

Av madeleine karlsson - 23 september 2011 12:05

Igår tittade jag på nyheterna och blev förbannad. De visade ett ganska långt reportage och det handlade om den försenade vaccineringen mot livmoderhalscancer som är planerad att ges till unga flickor. I fyra år har vaccinen funnits, fyra!! Ändå har ingenting gjorts. Varför? Jo för att de två företag som levererar dessa vaccin, Cervarix och Gardasil slåss om vem som är bäst och mest effektiv.


Vad håller de här läkemdelsföretagen på med? Vad är problemet? Om de inte själva kan bestämma vilket vaccin som är bäst så får väl någon annan, utomstående part komma fram till det. De har haft fyra år på sig. Det är oerhört dåligt och jag undrar hur de tänkt förklara sig för de flickor som nu missat den här viktiga vaccinationen och därmed kanske kommer att drabbas av cancer någon gång i framtiden. Det hade kunnat undvikas. Det är det som gör mig så arg.


Jag är själv drabbad, jag är en av de 8000 per år som måste göra ett kirurgiskt ingrepp för att bli av med cellförändringar/förstadier till cancer. De hade bjudit in en doktor till nyheterna och hon var mycket upprörd över detta och sade att de här ingreppen är inte helt utan lidande och det kändes bra att höra de orden. Det är fruktansvärt och nu finns det något som gör att kvinnor i framtiden kan slippa gå igenom sådant och då är det något dagisbråk som gör att allt skjuts upp. Tills när? Hur många ska behöva missa den här helt fantastiska chansen?  Att vaccinera unga flickor som ännu inte haft sin sexuella debut är en början till att få den här vidriga cancerformen under kontroll. Jag tycker det är oerhört viktigt att någon tar tag i det här snarast! Förstår de inte att det står liv på spel här? Inte idag, inte imorgon och inte om ett par år men kanske om femton eller tjugo år.


Jag hade gett vad som helst för en sådan vaccination men tyvär är det för sent för mig nu. Jag har ingen nytta av den men det finns andra som har det.


Jag känner att jag vill ge mig in i den här debatten och kanske borde jag skriva en insändare eller något. Det här är verkligen något jag brinner för och på något sätt så vill jag hjälpa till. Jag vill att alla ska unga flickor ska få den här vaccinationen och de ska inte behöva betala den själva.



Om jag hade haft en dotter i 12- årsåldern nu så hade jag betalat den här vaccinationen själv. Jag hade inte velat att hon skulle gå igenom det jag gått igenom. Och att gå och vänta på ett beslut om vilket vaccin som skall ges, det kan leda till döden.



   

Presentation


Förflyttad Eskilstunabo som nu mera samboskapar i Enköping.

Omröstning

Har du varit här förut?
 Jajjemensan!
 Aldrig!
 Inte en susning!

Fråga mig

6 besvarade frågor

Gästboken

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards