Direktlänk till inlägg 8 maj 2008

Dethär med hjälm...

Av madeleine karlsson - 8 maj 2008 20:37

Läste en artikel idag om dethär med hjälmar...

Lagen säger att tom det att man är 15 år så måste man ha hjälm på sig när man cyklar.

Jag hoppas för allt i världen att åldersgränsen stannar där för jag kommer aldrig i hela mitt liv någonsin ever igen att ta på mig en hjälm.

Alltså för det första så är det ju sjukt obekvämt med den stela rämmen under hakan som antingen alltid sitter alldeles för löst eller alldeles för hårt. Skavsår under hakan hör till vardagen liksom...


För det andra så sitter den ju aldrig där den ska, den åker fram och tillbaka på huvudet på grund av den "smidiga" rämmen. På grund av detta huvudskavande så har man en icke existerande frisyr när man har nått målet som man skulle cykla till. Eftersom man då vet att frisyren blir förstörd så känns det alltså väldans onödigt att ens engagera sig i hårets färg och form innan man far iväg... Med andra ord så ska man gå runt å vara hårful jämnt. Det funkar ju inte såklart...


För det tredje så är en hjälm faktiskt fruktansvärt opraktisk att bära med sig efter det att man cyklat dit man ska. Jamenar om jag tar på mig hjälmen för att cykla ner till stan, vart ska jag göra av den sedan? Låsa fast den på cykeln är ju ingen ide för då har någon snott den (Kanske även cykeln) när man kommer tillbaka. Ska man gömma den lite fint under tröjan och låtsas som om man är gravid kanske? Eller ska man helt enkelt göra om den till en fin liten handväska att lägga plånbok och diverse annat i? Nä allvarligt, en hjälm skapar stora problem...


För det fjärde så är hjälmar faktiskt inte ett dugg snygga såvida man inte är skejtare och har en egendesignad snygg skejtarhjälm på skallen. För barn finns det helt okej modeller som ser lite tuffa eller prinsessaktiga ut (Ja, barn ska ha hjälm på sig.)men för oss vuxna finns faktiskt ingen vidare snygg modell. Färgerna är tråkiga och designen fruktansvärd.


Något som då är bra med denhär skalleskalbaggen är ju förståss att den skydar mot huvudskaddor om man skulle råka ramla av eller krocka med sin cykel... Det är nog fasen den enda fördelen med dethär påhittet. Kommer ni på fler fördelar än detta som överväger nakdelarna jag nyss räknat upp så är ni välkomna att höra av er med dessa... Den som lyckas kan jag nästan lova att jag isåfall kommer att inhandla en hjälm och faktiskt ha den på mig....

Eller inte! :P 



Jag vägrar hjälm!!! 

 
 
Karin

Karin

8 maj 2008 21:28

mja..okej..jag kan hålla med att den kanske inte förbättrar ens utseende vad gäller håret och att den är opraktisk att ha med sig här och där etc etc. Men jag jobbar som operationssjuksköterska på neurooperation och har fått in cykelolyckor x fler där personen i fråga inte använt hjälm, blivit påkörd eller krockat med nåt/någon av nån anledning..och jag säger bara..det utseendet man får efter att inte har använt hjälm..det är så att säga inte värt det, i jämförelse med att vara "hårful" efter hjälmanvändning. Räkna med en helrakning (pga av intrakraniell blödning om man har otur) om du druttar på cykeln och slår i skallen ordentligt utan hjälm samt ett uppsvullet ansikte, eventuellt några ansiktsfrakturer som måste justeras med skruvar och plattor. Så..vad blir det?..hårgnugg eller ett helrakat huvud med sår, blåmärken och ansiktsfrakturer =)

http://litenbrun.blogg.se

 
Karin

Karin

8 maj 2008 23:21

jo..jag förstår ditt tänk, jag tror dom flesta tänker så.."det händer inte mig".."jag hinner reagera".. Men jag skulle, om jag nu bestämde mig för att hoppa upp på cykeln, inte tveka att slänga på mig en hjälm..för när man minst anar det liksom..och med tanke på det man har sett så kan det nog vara en bra försäkring. Det behöver ju inte ens vara "ditt" fel om olyckan är framme. Fick in en patient som hade cyklat nerför en gata, utan hjälm, en bildörr öppnas och människan kör in i dörren och flyger över den, landar på huvudet och kommer in till oss. Den patienten klarade sig inte.

men jag ska inte hålla på och predika om att använda hjälm, det är ju helt upp till dig.

http://litenbrun.blogg.se

 
Ingen bild

Donna

9 maj 2008 15:30

Skrämselpropaganda är kontraproduktivt så lägg av med det.Jag är säker på att du också får in skallskadade från bilolyckor, fotgängare och andra grupper och jag vet att du också får in skadade som haft hjälm men där hjälmen inte hjälpt och patienten .
Sedan kan du inte jämföra verkligheten med ditt jobb. Ditte jobb är att ta hand om skadade och därför är det just den lilla klick du möter. De andra två miljoner som cyklar kommer du aldrig påträffa. Det är mycket ovanligt att cyklister skadas svårt och om en cykelhjäkm upplevs som negativt för bäraren är det bättre att cykla Utan och få den motion vi så alla behöver.Alla olyckor är tragiska men steget att använda hjälm är extremt långt. Hjälm tar udden av flexibiliteten, är obekväm, bökig och ger inte det skydd ni tror den gör. Alldeles för många hjälmar är av dålig kvalitet, sitter fel och många hjälmbärare kompenserar sitt bärande med att cykla mer vårdslöst.Det dör fler människor i välfärdssjuksomar än av cykling så att cykla utan hjälm är 100 gånger bättre än att inte cykla alls.
Cykelhjälm är och förblir hatobjektet nummer ett. Åk till cykelstäder som Köpenhamn och Amsterdam och förvånas över att hjälm är ett mycket sällsynt inslag där.

 
Ingen bild

maddlur

9 maj 2008 17:42

Okej, Donna, du kanske borde ha skrivit ditt inlägg direkt i "Karins" blogg?

Jag däremot hatar cykelhjälmen och så kommer det alltid att vara! :)

Ha en bra dag!

 
Ingen bild

Karin

9 maj 2008 18:30

@Donna: det är inte skrämselpropaganda, det är fakta, sen att jag tog i med hemska exempel ber jag om ursäkt för. Och som jag nämnde så är det upp till var och en att använda hjälm, det är ju inte ett tvång. Ja vi har haft patienter där hjälmen har knäckts med och patienten har avlidit, det händer med tyvärr, men jag tror att många skador skulle kunna förhindras eller åtminstone lindras när olyckan väl är framme. Och ja vi får in många skallskadade i andra sammanhang.

"Sedan kan du inte jämföra verkligheten med ditt jobb. Ditte jobb är att ta hand om skadade och därför är det just den lilla klick du möter."

Jag jobbar med verkligheten varje dag och därför vet jag vad jag pratar om, och vi får in flertal skadade från små cykelolyckor till stora trafikolyckor.

"De andra två miljoner som cyklar kommer du aldrig påträffa"

Nej såklart jag inte träffar varenda kotte som cyklar i Sverige, jag får ju träffa dom som blir skadade i trafiken på ett eller annat sätt med ett trauma mot just huvudet.

"Det är mycket ovanligt att cyklister skadas svårt"

var kommer det fakta ifrån skulle jag vilja veta? Enl Vägverket: Skadade cyklister belastar sjukvården med ungefär lika många skadefall som alla övriga trafikantgrupper tillsammans. Framförallt de skallskadade är ur vårdsynpunkt en tung grupp som utgör fyra tusen inlagda per år i landet.

"Alla olyckor är tragiska men steget att använda hjälm är extremt långt. Hjälm tar udden av flexibiliteten, är obekväm, bökig och ger inte det skydd ni tror den gör."

Jag tror det handlar om en attityd hos folket och känslan av bekvämlighet, såklart, som du säger, hjälmen tar udden av flexibiliteten, är obekväm och bökig..ja det är nog många som tycker det..det håller jag med om.. jag har själv varit en sån som vägrat cykelhjälm pga av det, innan jag började jobba med det jag gör nu. Men att den inte ger det skydd som "vi" tror..(vi inom vården?) det håller jag inte med om..den reducerar risken av dödlighet och skador..inte till 100% i alla lägen, men det är bättre än ingenting alls på huvudet.

"många hjälmbärare kompenserar sitt bärande med att cykla mer vårdslöst"

jadu..va ska man säga..en hjälm gör en ju inte odödlig dådå..och dom som tror det..det är ju tråkigt

"Det dör fler människor i välfärdssjuksomar än av cykling så att cykla utan hjälm är 100 gånger bättre än att inte cykla alls"

jag tänker inte ens kommentera den jämförelsen..för den är ologisk i mitt tänk

"Cykelhjälm är och förblir hatobjektet nummer ett. Åk till cykelstäder som Köpenhamn och Amsterdam och förvånas över att hjälm är ett mycket sällsynt inslag där"

Ja..du får hata hjälmen så mycket du vill.
Varför ska jag bli förvånad att de inte använder hjälm i Köpenhamn eller Amsterdam...då är det väl så där då..och dom har väl inte den "kulturen".

Näe..det är ingen idé att tjafsa om det här...jag jobbar med skallskadade och jag ser /har sett mycket skit bara.
Ta det lugnt i trafiken...vare sig du/ni har hjälm eller inte, det är mitt råd =)

 
Ingen bild

Karin

9 maj 2008 18:38

Donna hade gärna fått skriva direkt i min blogg istället...ledsen för tjafset..jag kände mig behov av att svara

och det är lugnt..du behöver inte använda hjälm..jag är ingen hjälmpolis..hehe..sorry om jag har "skrämt upp" folk ang mitt jobb å så..som tyvärr är helt sant

Ha en fin helg och sköt om dig!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av madeleine karlsson - 11 april 2015 11:40

Så fort solen börjar skina så börjar det även spritta i min kropp. Jag vill genast ge mig ut på en joggingrunda eller två. Svettas, må bra och andas frisk luft. Det är härligt och bra för min astma. I år är det precis likadant. Här om veckan kunde...

Av madeleine karlsson - 11 mars 2015 11:36


Jag sitter i vårsolen på balkongen, har min gula kofta på mig och kaffet står på det slitna träbordet. Olle ligger i vagnen här bredvid och sover gott. Jag längtar efter att pyssla iordning här ute, sätta ner påskliljor i lådorna och ställa något fär...

Av madeleine karlsson - 28 januari 2015 11:29

Det som möter en i spegeln varje morgon är ingen höjdare. Att sova går uruselt kan man säga. Det lämnar spår i form av dåligt humör, oändlig trötthet och irritation men också i form av mörka ringar under ögonen till exempel... De senaste dagarna h...

Av madeleine karlsson - 23 januari 2015 23:22


Idag blev vår son alltså fyra månader. Han har funnits hos oss så kort tid och ändå kan man inte förstå hur man kunde leva utan honom. Det händer mycket på fyra månader. Från att vara ett litet försvarslöst knytte till att nu kunna vända sig, gri...

Av madeleine karlsson - 22 januari 2015 10:38


De bara kom, rullade nedför kinden och bildade snor i näsan så att jag blev tvungen att snörvla. Det bara rann över utan minsta ansträngning och jag var inte beredd. Min man har jobbat i ca två veckor, långa arbetspass och även natt. Det har inneb...

Presentation


Förflyttad Eskilstunabo som nu mera samboskapar i Enköping.

Omröstning

Har du varit här förut?
 Jajjemensan!
 Aldrig!
 Inte en susning!

Fråga mig

6 besvarade frågor

Gästboken

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards