Alla inlägg under november 2011

Av madeleine karlsson - 17 november 2011 14:05


Den där pepparkakspajen som jag tjatade om igår, den blev ju liten men ganska bra faktiskt. Å andra sidan så tycker jag inte att den passar som en paj...


Därför så har jag funderat litegranna... Nästa gång den här pajen skall tillredas så tänker jag baka ut den i en helt plan, fyrkantig form eller på ett bakplåtspapper och sedan skära den i små mumsbitar, fyrkanter eller något sådant. Det tror jag kommer bli absolut bäst. Den var nämligen också lite knepig att äta med sked eftersom pajskalet blev lite hårt. Inte för hårt men tillräckligt för att det ska sprätta iväg i hela köket och själva fyllningen riskerar att hamna i någons knä.


Eftersom den här pajen heller inte innehåller något tillsatt socker (utöver det som redan finns i pepparkakorna och chokladen) så blir den inte alls söt utan snarare väldigt kraftig och mastig. En liten bit räcker gott och väl och jag tror att den skulle smaka fint till en liten mugg glögg.


Som sagt, ibland är det väldigt bra att provbaka...



 

Av madeleine karlsson - 16 november 2011 15:47


Pajen är färdig och jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Den var pissenkel att göra, inte så många ingredienser men den blev så fruktansvärt liten!


 


Jag har inte speciellt stora händer och jag tog med en av dem på bilden så att ni skulle förstå att jag verkligen fick använda mig av den absolut minsta ugnsfasta formen jag kunde hitta. I receptet står det bara att man ska klä en pajform med degen. I vanliga fall brukar det stå angivna mått om pajdegen är beräknad till en mindre form. Nåväl, jag gjorde pajdegen och hällde den i en vanlig pajform. Det såg ut som ett skämt och blev i stort sätt bara några smulor på botten. Fick helt enkelt byta taktik! Valde den minsta formen och där i passade degen.


Jag skulle säga att den här pajen, i sitt originalrecept, räcker till fyra typ ganska normala portioner. Kanske räcker det till sex människor men då finns det absolut inget över för den som vill ta en gång till och det tycker ju jag är trist... Jag avskyr när det ser snålt ut. Nu var det ju tur att detta bara var ett så kallat provbak och att jag inte sagt till hela kompiskretsen att komma och äta paj för det hade ju inte räckt långt.


Jag har inte smakat på pajen ännu men doften av varma pepparkakor kan ju få vem som helst att mjukna och bli lite gottissugen. Chokladkrämen, som är fyllningen, var väldigt enkel att vispa ihop. Ja i princip så var allt med den här pajen enkelt, förutom att välja rätt form...



Om man skulle göra den här i en helt vanlig pajform som kanske räcker till ungefär 10 personer så får man nog tre eller fyrdubbla satsen. När pepparkakorna är krossade så ser det ganska mycket ut men så fort man blandar dem med det blöta så minskar volymen drastiskt... Jaja, här kommer receptet för er som vill baka en jätteliten men säkert god paj!



Pepparkakspaj med kanelchokladfyllning


Pajdeg:

250 g pepparkakor

4 msk smält smör

1 ägg

0,5 tsk salt


Fyllning:

200 g mörk choklad

1 msk mald kanel

1 dl grädde

3 äggulor

1 msk smält smör

1 krm salt


Krossa pepparkakorna i matberedaren, det går snabbast. Blanda ner smör, ägg och salt i pepparkakssmulorna så att det blir en deg. Tryck ut denna i en liten, liten, liten pajform och grädda i 175 grader i ungefär 10 minuter.


Smält chokladen över vattenbad, tillsätt övriga ingredienser under omrörning. Var noga med att röra hela tiden så att krämen inte spricker. När pajskalet kallnat häller du i chokladkrämen. Låt det hela svalna och servera sedan med grädde eller en liten, liten, liten kula glass.



Jag har hämtat receptet från tidningen Amelia Jul som finns ute i butikerna nu. (Det fanns jättemånga smarriga recept i den tidningen faktiskt. Kanske ska prova fler saker...)

Av madeleine karlsson - 16 november 2011 15:00



Vissa dagar känner jag mig fin, andra dagar mindre fin. Valkarna dansar kring det som en gång var min midja och dubbelhakan syns hur jag än vrider och vänder mig. Benen, de som orkade springa så långt när jag var liten är trötta och orkeslösa. Ögonen, de vill bara ge upp och somna om, sova vidare.


Vissa dagar känner man sig ful, andra dagar mer fin. Magen är mjuk, go och rund och kinderna är munnens hamn där leendet lägger till. Benen, de som bär mig varje dag känns lätta och nästan flyger fram. Ögonen, själens spegel, fångar träden när de byter färg, barnen i färgglada mössor och vantar och allt det vackra.


Hur man än vrider och vänder på sig själv och andra går det inte att vara nöjd. Bli nöjd. Vi är vad vi blev och blir det vi gör oss till. Att andas är trots allt att leva...

Av madeleine karlsson - 16 november 2011 14:33

Testar ett nytt recept... återkommer med resultatet.

 
Av madeleine karlsson - 14 november 2011 12:24




Kolla, kolla, kolla! Ser ni? Jag tyckte att jag hörde ett bekant surrande när jag steg in i vardagsrummet och kan ni tänka er, nu har de klättrat upp på taken! Jojjomensan, de står på garagetaken nu och blåser bort löv med snablarna... Är det inte otroligt? Nu finns inga löv på marken så då får de ta sig an taken istället.


Snart står det väl någon på balkongen och suger upp löv? Borde jag oroa mig?


   

Av madeleine karlsson - 14 november 2011 10:50

Här sitter jag igen med cementlungor och snor i näsan. Redan i helgen började det så därför besökte jag ett apotek i Eskilstuna. Jag roffade åt mig värktabletter, nässpray och en burk Bafucin. Lade allt detta på disken och var redo att betala när kassörskan frågar mig om jag är gravid...


Ja, jag väger några kilon för mycket och min vinterjacka kanske inte direkt gör mig smalare men jag tänkte bara hur hon hade mage att fråga något sådant när jag bara ville betala mina varor. Så jag tittar tillbaka på den lilla kvinnan bakom disken och svarar "Nej, det är jag inte".

"Är du säker på det?" frågar hon tillbaka.

"Jag är absolut inte gravid" säger jag än en gång.

"Du förstår att man ska inte ta nässpray om man är gravid, det kan vara skadligt och det är inte många som tänker på det" fortsätter hon.

Jag undrar vad männskan håller på med, jag är ju inte gravid, bara förkyld. Och om jag nu hade varit gravid så kanske nässprayen var till någon annan. Jag förklarar än en gång att nej, jag är faktiskt inte alls gravid. Då säger männskan "Det kan faktiskt vara tidigt så att du inte vet om det, det syns ju inte på en gång". Jag vet inte vad jag ska svara på det här "påhoppet" och blir således tyst. Försöker hon intala mig att jag är gravid, vill hon att jag ska vara gravid eller går hon själv igenom en fas och känner sig missnöjd med sitt eget liv? Jag fattar ingenting. För ungefär fjärde gången får jag högt och tydligt inför alla andra inne på apoteket förklara att jag inte är gravid utan bara förkyld. Jag vill ha nässpray för att jag är täppt i näsan! "Jaa men jag vill bara informera dig om att den här nässprayen ska man inte ta när man är gravid" säger hon då, IGEN!


Då börjar jag tröttna och säger till slut att "nej men jag brukar inte använda nässpray så ofta men det är väldigt bra att ha det hemma i förkylningstider". DÅ först tystnar människan, jag får en plastpåse med mina varor i och kan till slut kliva ut ur apoteket.



När jag kom ut så höll jag på att gå upp i limningen, vad faan var detta? I ungefär fem minuter står en kassörska på ett apotek med en nässpray i handen och försöker övertala mig att jag nog är gravid utan att veta om det och att jag absolut inte borde köpa den där nässprayen. Gör apotekspersonal så här mot alla kvinnor? Tänk om det kommer in kvinnor som nyss gått igenom en abort, missfall eller helt enkelt inte kan bli gravida och vill handla nässpray? Hur ska de reagera? Den där människan bakom kassan känner varken mig, min kropp eller vad jag ämnar göra med den. Dessutom antar jag att det står i bipacksedeln att nässprayen inte bör användas om man är gravid, det kanske de inte behöver upplysa om när man står och ska betala. Eller är det den nya grejen? Att man ska informera om alla potentiella risker med alla mediciner innan man köper dem?


Näää hela den här grejen kändes så himla konstigt. Där stod jag och försökte övertala en person jag inte känner om att jag verkligen inte är gravid, inte ens i vecka ett eller två! Det kändes rätt pinsamt och jag hoppas att hon kände likadant när jag vände om och gick ut. Jag blev också lite arg för att hon inte lyssnade på mig. Håll munnen stängd och låt folk köpa det de är där för att köpa!


Vi kvinnor kanske inte skall tillåtas att gå in på apotek om vi inte gjort ett graviditetstest först som vi kan visa upp i kassan...



Människor!!

Av madeleine karlsson - 11 november 2011 12:46



Jag såg på programmet Debatt igår kväll. Gjorde du? Där diskuterades den sjukaste grejen någonsin och jag kunde fan inte tro att det var på riktigt! Men det var tydligen det...


Jag minns inte vad personerna hette eller i vilka butiker de arbetade men saken var den att i underklädesbutiker så skulle de anställa kvinnorna ha sin BH-storlek skriven bredvid sitt namn på namnskylten. (Det är alltså detta jag försöker illustrera på bilden ovan...)


Men hallå?? Varför då? Vad är vitsen och vem är det till för egentligen? Jag förstår ingenting. Det är ju helt sjukt! Jag frågade Korvbullen vad han tyckte om saken och han sade att det var ju bra för då kunde man som kund säga att jag vet nog inte vilken storlek jag har men jag är byggd ungefär som dig så vi har nog samma storlek... Nä det köper jag inte. Alla kroppar och alla bröst ser olika ut och man kan inte säga att man har samma storlek som någon annan bara av att titta på denne... Vi som har bröst vet!


Om jag går till en butik och ska köpa en bh så skiter väl jag fullständigt i vad kassörskorna eller butiksbiträdena har för jäkla bh-storlek. Det rör mig inte i ryggen och jag vill bara ut ur butiken så fort som möjligt med en ny och skön bh. Lika lite bryr jag mig om vad skobutiksbiträdena har för skostorlek när jag ska köpa skor... Vad är det här? Ska alla som arbetar i butik skriva vikt, längd och klädstorlek på sina namnskyltar också? Så slipper vi ju undra, om det nu är någon som gör det...


Om nu butiksbiträdena ska ha sina bh-storlekar utskrivna på namnskylten då tycker jag fan att de kan gå i bara bh också så att man i så fall får se hur den ser ut! DET är väl det enda man i så fall är intresserad av? Vem kom på den här idén? Säkerligen en man? För de män som går in i dessa butiker där detta tydligen förekommer kommer ju att stirra sig blinda på biträdenas bh-namnskyltar och sedan fundera över hur dennes tuttar egentligen ser ut. Är de större eller mindre än frugans? I Debatt så var det faktiskt en man som uttryckte sig så, han sade att det är ju bara män som kommer att bry sig om detta fenomen. Hon som försvarade sin butik och denna idé tyckte minsann inte alls att det var så...


Knas! Det är klart att kvinnor kan komma att bli utnyttjade av detta. Det hade redan hänt i någon butik där det kommit in snuskgubbar bara för att stirra på de anställdas bröst och bh-storlek. Det är ju rent av otäckt, vem vet vad dessa män kan komma att hitta på... Dessutom skulle ju jag, om jag var anställd, vägra att gå med på detta. Vad jag har för bh-storlek är privat och den informationen behöver ingen annan än jag veta. Möjligtvis korvbullen men annars kan folk ge fan i det! Mina tuttar är mina och min kropp är min! Jag vill inte ha lappar på mina kläder där det står vilka storlekar jag har, det känns en aning kränkande och jag kan faktiskt absolut inte alls förstå för vem man gör detta?



Jag skulle tyvär tacka nej till ett sådant jobb om jag var tvungen att dela med mig av sådan privat information till alla möjliga kunder... För jag tycker inte att det här är riktigt klokt. Vad är det för samhälle som vi håller på att skapa? Det räcker med den kroppsfixering som redan finns. Jag kan inte låta bli att bli arg och upprörd över det här för jag förstår inte alls vitsen! Gör du?

Av madeleine karlsson - 11 november 2011 10:42

Här om dagen så snackade jag med min vän V om olika bloggar och vad som var intressanta respektive mindre intressanta att läsa. Sedan dess har jag gått runt och klurat lite på det här. Vad vill man läsa och vems blogg som inte finns skulle man egentligen helst vilja ta del av?


Jag följer en del bloggar, dels för att jag har någon form av personlig relation till personen eller för att jag tycker att det är något i bloggen som hänför och fascinerar mig. Det behöver inte alltid vara bra saker som gör att jag stannar och fortsätter läsa.


Kissie är ett exempel, hon skriver väldigt illa, stavar fel och vet inte hur man bygger upp meningar. Ibland undrar jag om hon gått i skolan över huvud taget... Där har jag helt enkelt slutat läsa texterna som för övrigt kryllar av smileys och fokuserar på bilderna istället. Hon ser ju för anskrämlig ut männskan!


Blondinbella kikar jag också in hos då och då. Jag tycker personligen att hon verkar ganska jobbig som människa men jag kan inte låta bli av att fascineras över hennes envishet och engagemang. Hon har ju lyckats på sitt sätt och kommer med all säkerhet att bli en väldigt framgångsrik människa.


Magdalena Graaf och Ebba von Sydow besöker jag mest för att de har bedårande ungar att vila ögonen på. Detsamma gäller nog Katrin Zytomierska, hennes son Ringo är bara för härlig. Katrin kan också konsten att provocera, det är ganska intressant att läsa hennes inlägg ibland och sedan följa upp med människors kommentarer i kommentarsfältet.


Sedan har vi bloggar som jag följer för att jag personligen känner eller har träffat människorna i fråga. Det är fint att kunna hänga med människor och deras liv trots att jag befinner mig en bit ifrån och kanske verkar mer frånvarande än vad jag är. Ibland önskar jag att fler nära och kära bloggade (Japp, ni som är nära vänner till mig, känn er träffade!)så att jag visste vad som pågick runt omkring...


Ancawi, Regnsjuk, SofiaCarolinaJohanna, emlinn (det här blir en morot för att du ska komma igång med bloggandet igen), jentanholm och HelenJunttila är några...


Om någon av er som jag känner där ute bloggar och jag inte vet om det så kan ni väl liksom tala om det? Jag vill ha fler bloggar att följa, det är ett utmärkt tidsfördriv och efter ett tag blir det som en drog, en följetång. Man bara måste veta hur det går... En sådan blogg som jag hamnade på av en ren slump är micas blogg. Något jag däremot inte är speciellt intresserad av är modebloggar! Usch och fy! Dagens outfit hit och dit. Kläder och skor som jag ändå aldrig någonsin kommer att kunna ta på mig. Jag brukar i och för sig kika förbi Kenzas blogg men det gör jag mest för att hon är så vidrigt vacker och man kan behöva känna ett styng av avundsjuka ibland. Finns det någon mer perfekt och naturlig människa än henne liksom???


Det var väl ungefär de bloggar som jag dagligen besöker... Tror jag. Jag saknar dock bloggar som är mer åt det poetiska hållet. Jag har ännu inte hittat någon bra som fångat mitt intresse. Tips? Jag är ju en sådan person som lätt faller för ett vackert språkbruk. Det är definitivt en brist på sådana bloggar tycker jag...


Nu kommer vi till det jag egentligen ville komma fram till. Vilken blogg, som ännu inte finns, skulle du vilja läsa? Jag har funderat ett par dagar och kommit fram till att valfri person ur kungafamiljen (kanske inte kungen eller Sylvia för jag är osäker på hur pass bra de stavar...) skulle kunna få starta en blogg. Jag skulle definitivt följa den. Det vore oerhört spännande för man vet ju egentligen inte ett dugg om dem. Vad gör de egentligen en vanlig fredagkväll när de är helt lediga? Har de middag på slottet eller åker de bort på spaweekend eller vad i allsin dar sysslar de med? Har Vickan eller Daniel mjölk i kaffet? Äter de faktiskt falukorv till middag ibland och vem lagar egentligen kungligheternas måltider? Äter de godis? Dricker de ens kaffe och vilket toapapper använder kungligheterna egentligen? Blekt eller oblekt? Använder kungen pyjamas när han sover och har han tofflor på sig när han går ut för att hämta tidningan i brevlådan utanför slottet?


Ingen vet!


Jag är så oerhört nyfiken på vad de egentligen sysslar med... Så snälla Vickan och Daniel, kan inte ni starta en blogg och dela med er lite av er vardag? Kanske ta ett par fjantiga fotografier på er själva där ni gör grimaser? Eller blogga om vad ni käkar till middag...


Så det är min önskan, en sådan blogg vill jag läsa! En kunglig en...

Presentation


Förflyttad Eskilstunabo som nu mera samboskapar i Enköping.

Omröstning

Har du varit här förut?
 Jajjemensan!
 Aldrig!
 Inte en susning!

Fråga mig

6 besvarade frågor

Gästboken

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards